Siirry sisältöön

Ostetaan käytetty TARDIS – kaksi viikkoa Worldconiin!

Tämä on ensimmäinen Worldconini, enkä rehellisesti sanottuna tiedä, mitä odottaa. Olen toki seurannut tapahtuman järjestelyjä ja tulen itse osallistumaan sen akateemiseen ohjelmaan. Otsassani olevaa arpea polttelee silti aavistus siitä, että kun saavun tutkijanmökistäni

Mintun tutkijamökin tutkimusnurkka
(c) Minttu Ollikainen

tapahtuma-alueelle, kohtaan täysin vieraan maailman täynnä lohikäärmeitä, alieneita ja umppalumppia.

Se, mikä minua hämmentää eniten, on ohjelman paljous. Jo Conin akateemisessa ohjelmassa on tarjolla kaikkea kiehtovaa seurattavaa keskiajalta tulevaisuudenkuviin, puhumattakaan esimerkiksi kirjailijavierailijoiden paneeleista. Jos olisin ajanherra, pääsisin helposti yli tästä valinnanvaikeudesta. Hurauttaisin vain Tardiksellani katsomaan kaikkea mahdollista ja ohjelmanumeroiden välissä pelastaisin maailman.

Koska olen kuitenkin vain spefiharrastaja ja väitöskirjantekijä ja rinnassani sykkii vain yksi sydän, minun on tehtävä valintoja siitä, mihin ehdin osallistua. Olen yrittänyt pitää jalkani tämän planeetan maanpinnalla ja ajatella väitöskirjaani: mistä löytäisin uutta alieniteknologiaa, loitsuja tai hyviä haltiakummeja tutkimustani auttamaan?

 

Tässä minun Worldcon-suunnitelmiani:

  • Istun suuren osan Conista todennäköisesti seuraamassa akateemista ohjelmaa. Jännitän kovasti torstaista esiintymistäni spekulatiivisen fiktion keinoja ja realismin konventioita sekoittavan reaalifantastikot-kirjailijaryhmän tuotannosta. Esiintymiseni on osa sessiota ”Blurring Genres”. Myös sessiot ”Fantasy and the Uncanny” torstaina ja ”Structures of Representation” lauantaina kiinnostavat minua tutkimusaiheeni kannalta, vain joitakin mainitakseni.
  • Scifi-kirppikseltä löydän varmasti lisää väitöskirjan ”lähdeaineistoa” ja muuta yhtä hyödyllistä ja motivoivaa, sillä hyvä romaani kannustaa aina. Minua mietityttää hieman se, miten saan kaikki löytöni vietyä tutkijanmökkiini – taas ongelma, joka ratkeaisi, jos omistaisin Tardiksen tai edes lohikäärmeen satulalaukulla. Ehkä kirppiksellä myydään kierrätettyjä tähtialuksia?
  • Aion käydä kuuntelemassa reaalifantastikkoja, joista ainakin Pasi Ilmari Jääskeläinen, Anne Leinonen ja J. Pekka Mäkelä vierailevat Conissa. Kaksi viimeiseksi mainittua keskustelevat Katri Alatalon kanssa keskiviikkona paneelissa ”Suomispefin aallot - marginaalista maailmalle”, suomalaisen spekulatiivisen fiktion kehityksestä.

 

Portti toiseen todellisuuteen täynnä lukemattomia mahdollisuuksia ei välttämättä löydy vaatekomerosta tai mustasta aukosta. Nyt sellainen on tuotu Helsinkiin, ja siinä on ihmeen tuntua.

Teksti ja kuvat: Minttu Ollikainen

Worldconin akateeminen ohjelma
Akateemisen ohjelman virallinen twitter-tili