Jyrki Korpua

fantasia, myyttitutkimus, Tolkien, Platon, Raamattu, sarjakuvat, utopia- ja dystopiakirjallisuus, kirjallisuushistoria.

Korpua väitteli Oulun yliopistosta marraskuussa 2015. Hänen kirjallisuudentutkimuksen alaan kuuluva väitöskirjansa Constructive Mythopoetics in J. R. R. Tolkien’s Legendarium on Suomessa ensimmäinen humanistisen alan väitöskirja Tolkienin kirjallisuudesta. Väitöskirja keskittyy siihen, kuinka Tolkienin tekstit ja hänen luomansa fantasiamaailma rakentuvat.

Korpua on toiminut vuodesta 2005 saakka tuntiopettajana, yliopisto-opettajana ja tutkijana Oulun yliopiston kirjallisuuden oppiaineessa sekä vuosina 2014 ja 2015 tuntiopettajana Turun yliopistossa. Hän on esitellyt vuosien ajan tutkimuksiaan kansallisissa ja kansainvälisissä konferensseissa sekä opettanut kymmeniä kirjallisuuden- ja elokuvatutkimuksen luentoja ja luentosarjoja: mm. erikoisluentosarjat Raamattu ja kirjallisuus, Utopiat ja dystopiat, Sarjakuvan historia, Fantasian historia, J. R. R. Tolkienin fiktio sekä lukuisia Oulun yliopiston perus- ja aineopintojen luentosarjoja.

Korpua on Kulttuurintutkimuksen seura ry:n puheenjohtaja. Hän on kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry:n entinen puheenjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen, kulttuuriyhdistys Kirjan Ystävien - Amici Librorum puheenjohtaja sekä Oulun sarjakuvaseuran hallituksen jäsen.

Vuonna 2012 Korpua toimitti Kirjallisuudentutkijain Seura ry:n aikakauslehti Avainta, vuodesta 2013 alkaen Korpua on toiminut Kulttuurintutkimuksen seura ry:n kolumnistina seuran verkkosivuilla www.kultut.fi, vuodesta 2014 alkaen Korpua on toiminut päätoimittajana Fafnir - Nordic Journal of Science Fiction and Fantasy Research -journaalissa. Vuonna 2016 Korpua toimittaa yhdessä Ilmari Leppihalmeen kanssa Kulttuurintutkimus-lehden teemanumeron ”Rajat”. Vuonna 2014 Korpua toimitti yhdessä Satu Kohon, Salla Rahikkalan ja Kasimir Sandbackan kanssa teoksen Mahdollinen kirja - Kulttuurintutkimuksen 15. seminaari ”Mahdolliset maailmat”. Vuonna 2012 Korpua toimitti yhdessä Ilmari Leppihalmeen kanssa Avain-lehden spekulatiivisen fiktion teemanumeron ”Mahdolliset maailmat” (Avain 4/2012).

Tutkinnot: FM (väit.)
Nykyiset affiliaatiot: Oulun yliopisto

Valitut julkaisut:

Constructive Mythopoetics in J. R. R. Tolkien's Legendarium. Oulun yliopisto, 2015.

Mahdollinen kirja. Koho, Satu; Korpua, Jyrki, Rahikkala, Salla & Sandbacka, Kasimir (toim.). Oulun yliopisto, 2014.

”Good and Evil in J. R. R. Tolkien’s Legendarium. Concerning Dichotomy between Visible and Invisible”. Fafnir - Nordic Journal of Science Fiction and Fantasy Research 1/2014. Suomen Scifi- ja fantasiatutkimuksen seura ry., 2014. http://journal.finfar.org/articles/good-and-evil-in-j-r-r-tolkiens-legendarium-concerning-dichotomy-between-visible-and-invisible/

”Mythopoeia J. R. R. Tolkiena i oswajanie mitu”. Aiglos 1/2013. Slaski Klub Fantast, 2013.

”Kauhu, scifi ja fantasia. Pohjoisen yöpuolella”. Teoksessa: Pohjoista kirjallisuutta: lajeja ja ilmiöitä. Oulun kaupunkirjasto ja Oulun yliopisto, 2013. http://www.ouka.fi/oulu/pohjoista-kirjallisuutta

”Sarjakuvat”. Teoksessa: Pohjoista kirjallisuutta: lajeja ja ilmiöitä. Oulun kaupunkirjasto ja Oulun yliopisto, 2013. http://www.ouka.fi/oulu/pohjoista-kirjallisuutta

”Juhani Siljo: Ennen puoli elämää kokonaisesti kuin koko elämä puolinaisesti!”. Teoksessa: Pohjoista kirjallisuutta: lajeja ja ilmiöitä. Oulun kaupunkirjasto ja Oulun yliopisto, 2013. http://www.ouka.fi/oulu/pohjoista-kirjallisuutta

Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti Avain 4/2012: Mahdolliset maailmat. Korpua, Jyrki & Leppihalme, Ilmari (toim.). Kirjallisuudentutkijain seura, 2012.

Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti Avain 2/2012: Kirjallisuus ja raha. Korpua, Jyrki & Leppihalme, Ilmari (toim.). Kirjallisuudentutkijain seura, 2012.

”Tutut vieraat hobitit”. Portti 4/2012. Tampereen Science Fiction seura, 2012.

Yhteystiedot: jyrki.korpua@gmail.com