Verkkoseminaari ja kirjajulkkarit: Fantasia – Lajit, ilmiö ja yhteiskunta

Milloin? Tiistaina 15.6. 2021, klo 16–18
Missä? Zoom-verkkosovelluksessa

Linkki tapahtumaan: https://oulu.zoom.us/j/63405402288?pwd=TFM3Z2pxMnFhdGhvUGo1SjVVMzlrUT09 
ID: 634 0540 2288
Salasana (jos kysytään): fantasia

Jyrki Korpuan, Irma Hirsjärven, Urpo Kovalan ja Tanja Välisalon toimittama Fantasia – Lajit, ilmiö ja yhteiskunta on ensimmäinen laaja suomenkielinen fantasiakirjallisuuden historiaa, alalajeja ja nykytrendejä käsittelevä oppi- ja tietokirja. Teos esittelee lajihistoriaa tyypillisten aiheiden ja klassikkoteosten avulla. Lisäksi pohditaan fantasian vuorovaikutusta muiden lajien ja taiteiden kanssa sekä fantasian kulttuurisia merkityksiä.

Kirja tarjoaa vastauksia sellaisiin perustavanlaatuisiin kysymyksiin kuin “mitä fantasia on?”, “millainen on fantasian traditio?”, “mitä ovat fantasian erilaiset kulttuurit?”, “miksi fantasiaa luetaan?” ja “miksi ja kuinka fantasiaa tutkitaan?”. Miten fantasia tai fantastinen eli mielikuvituksellinen on noussut niin merkittävään asemaan alati teknistyvässä ja kovien arvojen hallitsemassa maailmassamme? Tarjoaako fantasia suurten massojen toivomaa eskapismia eli todellisuuspakoa, joka etäännyttää kylmästä reaalimaailmastamme? Vai onko se päinvastoin keino käsitellä keskeisiä yhteiskunnallisia ja eettisiä kysymyksiä, identiteettiongelmia ja toiseuden haasteita? Teos osoittaa, että fantasia on näitä kaikkia ja paljon muutakin.

Kuva: Katja Kontturi

Muhkea yli 500-sivuinen opus on pitkän työn tulos. Se sisältää 21 lukua ja sitä oli kirjoittamassa peräti 17 kotimaista fantasian asiantuntijaa. Teos ilmestyy Nykykulttuuri-julkaisusarjan kustantamana.

Julkaisemistilaisuudessa teoksen toimittajat ja kirjoittajat esittelevät teoksen sisältöä seuraavasti:
1. Toimittajien avaussanat ja teoksen julkaisu
2. Fantasian historiasta
3. Fantasian alalajien ja ilmiöiden kirjo
4. Fantasian yleisöt ja yhteiskunta
5. Lähestymistapoja fantasian tutkimukseen
6. Loppusanat

Lisätietoja: Jyrki Korpua (jyrki.korpua(at)gmail.com), teoksen muut toimittajat sekä julkaisija