Viime vuoden paras spefigradu palkitaan jälleen – ilmoita työsi mukaan nyt!

Saitko pro gradu -työsi valmiiksi viime vuonna? Käsittelikö se jollain tapaa spekulatiivista fiktiota? Oletko ylpeä siitä? – Mahtavaa! Jos vastasit kaikkiin kolmeen kysymykseen myöntävästi, mekin haluamme lukea työsi!

Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seuran gradukilpailu on kuulunut seuramme ja Finncon-tapahtuman perinteisiin jo kuuden vuoden ajan, ja tämän vuoden ehdokasasettelu on käynnissä nyt! Kutsumme siis vuoden 2023 aikana pro gradu -työnsä valmiiksi saaneita ilmoittamaan spekulatiivista fiktiota käsittelevät tutkielmansa mukaan kisaan. Gradun voi asettaa ehdolle joko sen tekijä tai ohjaaja.

Spekulatiivinen fiktio on tässä tapauksessa joustava kattokäsite, joka sulkee sisäänsä suuren määrän realistisen kerronnan perinteistä poikkeavia tyylilajeja, kuten tieteisfiktion, fantasian, kauhun, dystopian, utopian, uuskumman, ja maagisen realismin. Paitsi että ehdolle asetettavat tutkielmat voivat käsitellä mitä tahansa spekulatiiviseksi luokiteltavaa genreä, ne voivat käsitellä myös mitä hyvänsä mediaa kirjallisuudesta ja elokuvasta televisioon, sarjakuviin ja videopeleihin. Spekulatiivisten teosten vastaanottoa ja fanikulttuureja laajemmin käsittelevät tutkielmat ovat myös tervetulleita – esimerkiksi viime vuoden voittajatyö käsitteli fanituotantoa.

Tutkielma voi olla kirjoitettu suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi mihin tahansa oppiaineeseen, missä tahansa kotimaisessa yliopistossa. Ainoat reunaehdot ovat, että kilpailugradujen täytyy olla hyväksytty opintosuorituksiksi kalenterivuoden 2023 aikana ja niiden täytyy liittyä spekulatiivisen fiktion tutkimukseen tavalla tai toisella.

Kuva: Essi Varis

Töitä arvioidessa otetaan huomioon erityisesti seuraavat tekijät:

– spekulatiivisen fiktion teorioiden ja aiemman tutkimuksen tuntemus
– tutkielman kytkeytyminen laajempiin kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin
– tutkimusasetelman toimivuus
– tutkimusotteen rohkeus ja kekseliäisyys
– analyysin tarkkuus ja rikkaus
– selkeä ja kommunikoiva esitystapa

Kuten aiempinakin vuosina, Finfar myöntää voittajalle 200 euron rahapalkinnon ja kunniakirjan. Voittaja julkistetaan ja palkitaan Finncon-tapahtumassa, joka järjestetään tänä kesänä Jyväskylässä 5.–7. heinäkuuta. Palkinnon vastaanottaminen ei kuitenkaan edellytä Finnconiin osallistumista.

Pyydämme lähettämään ehdolle asetettavat gradut linkkeinä tai pdf-tiedostoina 12.5.2024 mennessä osoitteeseen essi.varis(ät)helsinki.fi.

Voittajan valitsee spekulatiivisen fiktion tutkijoista koostuva raati, johon kuuluvat tänä vuonna scifi-tutkija FT Päivi Väätänen (Helsingin yliopisto), Fafnir – Nordic Journal of Science Fiction and Fantasy Research -journaalin nykyinen päätoimittaja FT Elise Kraatila (Tampere Institute for Advanced Study) sekä Fafnirin entiset päätoimittajat FT Esko Suoranta (Helsingin yliopisto) ja FT Essi Varis (Helsingin yliopisto). Varis toimii myös kilpailun koordinaattorina ja vastaa mahdollisiin kysymyksiin sähköpostitse (essi.varis(a)helsinki.fi).